Cumhuriyet Sohbetleri I: Cumhuriyet Aydınlanması ve Türk Belgesel Sineması

Etkinlik Tarihi: 18 Ekim 2023 14:00

Cumhuriyetimizin 100. yılı münasebetiyle üniversitemiz Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATAM) ile birlikte düzenlediğimiz "Cumhuriyet Sohbetleri"nin ilki 18 Ekim Çarşamba günü saat 14'te İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, Medya ve İletişim Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cenk Demirkıran tarafından verilen "Cumhuriyet Aydınlanması ve Türk Belgesel Sineması" başlıklı konferans ile gerçekleşti. Konferansa TÖMER müdür yardımcıları Doç. Dr. Tuba Onat Çakıroğlu, Dr. Öğr. Üyesi Aliye Nur Ercan Güven ile birlikte üniversitemiz öğretim üye ve elemanları ile farklı bölümlerden öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ardından açılış konuşması için söz alan ATAM Müdürü Doç. Dr. Volkan Marttin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "benim en büyük eserim Türkiye Cumhuriyeti'dir" sözüne atıfta bulunarak Cumhuriyetimizin kuruluş sürecine ve felsefesine dikkat çekti. Daha sonra kurumların Türk milletinin tarihine ve kültürüne katkı yapma sorumluluğu olduğunu, ESOGÜ ATAM ve TÖMER'in de "Cumhuriyet Sohbetleri" adı altında düzenleyeceği faaliyetlerle bu sorumluluğu yerine getirmeye çalıştığını belirtti.
Açılış konuşmasının ardından "Cumhuriyet Aydınlanması ve Türk Belgesel Sineması" adlı konferansını veren Prof. Dr. Cenk Demirkıran, Cumhuriyetimizin kuruluşu ve devamındaki süreçte belgesel sinemalarının halkın bilinçlenmesi ve milletimizin ait olduğu toprakların kültürel birikiminin farkına varılması açısından oldukça önemli bir role sahip olduğunu vurguladı.
Konferansın ardından TÖMER Müdürü Doç. Dr. Oktay Berber, konuşmalarından dolayı Prof. Dr. Cenk Demirkıran'a teşekkür ederek katılım belgesi ve hediyelerini takdim etti. Daha sonra Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak, makamında ağırladığı Prof. Demirkıran'a üniversitemize yaptığı katkı dolayısıyla teşekkür ederek çalışmalarında kolaylıklar diledi.