TR | EN
ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERDEN MUHTEŞEM ŞİİR VE TÜRKÜ ŞÖLENİ
11.05.2017
Öne çıkan görsel

ESOGÜ TÖMER'in Uluslararası Öğrencileri Yine Büyüledi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER), ESOGÜ Türkçe Topluluğu ve HAMER işbirliğiyle 10.05.2017 Çarşamba akşamı Prof. Dr. Fazıl Tekin Konferans Salonu’nda “Uluslararası Öğrencilerle Türkçe Şiir Dinletisi” etkinliği gerçekleştirildi.

Etkinlik saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Yrd. Doç. Dr. Adem Koç’un günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. Dinletinin ilk eseri olan Yunus Emre'nin “Gel Gör Beni Aşk Neyledi” şiiri Gana'dan İsmail ADJEİ ve Yemen'den Enayatullah Azimi tarafından seslendirildi.

Gecenin devamında Necip Fazıl Kısakürek'in “Sakarya Türküsü” adlı şiirini Arnavutluk'tan Elsveda Ymeri, Karadağ’dan Medina Kajoshaj, Afganistan’dan Muhammed Toqi Muhibbi, Yahya Kemal Beyatlı’nın “Sessiz Gemi” şiirini Bosna Hersek'ten Meliha Fazlovic, Erdem Bayazıt'ın  “Sürüp Gelen Çağlardan” şiirini Endonezya’dan Tiara Puspita ve Gine’den Mamodu Ali So, Arif Nihat Asya'nın “Bayrak” şiirini Tajikistan’dan Abdullah Pirov, Ukrayna’dan Liuman Seidametov, Yemen’den Abdurrahman El- Kubati, Mehmet Akif Ersoy'un ''Çanakkale Şehitlerine'' şiirini Moldova’dan Kirill Karaseni, Sezai Karakoç’un “Monna Rosa” şirini Filistin’den Muhammed Soboh, İran’dan Mohammad Hoseın Sheikhi, Afganistan’dan Fatima Sadat okudu.

Gece, Halkbilim Araştırma ve Uygulama Merkezi (HAMER) ekibinden Muharrem Atabay ve Baran Göktepe'nin Anadolu’nun çeşitli yörelerinden türküleri okuması ile devam etti.

Dinletinin ikinci kısmında, Ahmet Arif'in “Hasretinden Prangalar Eskittim” şiirini Haiti’den Edin Michell ve Bangladeş’den Bilal Hüseyin, Orhan Veli’nin “İstanbul'u Dinliyorum” şiirini Ukrayna Kırım’dan Naile Adamova ve Moğolistan’dan Tugsbileg Sanduijav, Nazım Hikmet'in “Tahir İle Zühre Meselesi” şiirini Afganistan’dan Rabia Emin ve Irak’tan Emin Nazım seslendirdi.

Etkinliğin son bölümünde Yrd Doç. Dr. Adem Koç'un da HAMER ekibine sazı ile destek verdiği ve Madagargar’dan Olivia Noumentsoa'nın Aşık Veysel Şatıroğlu’dan “Uzun İnce Bir Yoldayım” adlı türküyü ve Yemen’den Mohammed Alomqi'nin Abdurrahim Karakoç’dan “Mihriban” adlı eserin bestelenmiş halini okuması ile dinleti sona erdi.

“Uluslararası Öğrencilerle Türkçe Şiir Dinletisi”nin sonunda ESOGÜ Türkçe Topluluğu danışmanı Arş. Gör. Duygu Kamacı, TÖMER Müdürü Prof. Dr. Ferruh Ağca’ya ve TÖMER Müdür yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Adem Koç’a desteklerinden dolayı teşekkür belgelerini takdim etti.

Etkinlik dünyanın dört bir yanından gelip Türkçe şiirleri seslendiren ve dinletinin düzenleme ekibinin katılım belgelerini almaları ile son buldu. Türkçe şiir dinletisi öğrenciler ve akademik personeller tarafından ilgiyle izlendi.

ESOGÜ TÖMER öğrencileri ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerinin ortaklaşa düzenlediği şiir gecesinde uluslararası öğrenciler şiirler okudular ve türküler söylediler. Dinleyiciler duygulu dakikalar yaşadılar.

Şiir gecesine ait fotoğraflar için tıklayınız.

Şiir gecesine ait görüntü için tıklayınız.